Materialne dobrine

 Danes malo o dobrinah. Meni je ta članek zelo všeč zato ne dvomim, da ne bi bil tudi tebi. 

KOLIKO VAM POMENIJO STATUSNE DOBRINE?

Kakšna je povezava med dohodki in srečo?

Kakšna je povezava med dohodki in srečo?

Po eni strani pravimo, da denar poganja svet, po drugi pa trdimo, da je vir vsega zla. V resnici je denar lahko tisto, kar hočemo, da je, odvisno pač od tega, kako ga uporabljamo in zlorabljamo. Denar nam omogoča, da se organiziramo in trgujemo z dobrinami in storitvami na globalni ravni. Če bi denar jutri izginil, bi se sesula večina družb na planetu. Brez fičnikov v žepu in brez bančnih računov bi bili v resnični nevarnosti, da ostanemo brez hrane in strehe nad glavo. In vendar denar sam po sebi nima nobene vrednosti; vselej je le sredstvo oziroma orodje, s katerim zadovoljimo svoje potrebe in želje ter si prizadevamo za srečo.

Bogatenje je zelo splošen cilj. Strogo gledano pomeni bogastvo akumulirano premoženje v obliki prihrankov, investicij in nepremičnin.

Težko ga merimo. Ljudje z visokimi plačami so si nakopičili več premoženja. Pri tem pa lahko pride do razlik; številni upokojenci imajo nizke dohodke, a veliko premoženja, nekateri mlajši ljudje pa imajo dobre plače in nobenega premoženja. Ko boste tehtali dokaze, imejte v mislih, da je premoženje na splošno boljši pokazatelj, kdo je bogat, kot po dohodkih, ker bolje odraža pravo kupno moč.


Kakšna je povezava med dohodki in srečo? No, če jemljemo zadovoljstvo v življenju za naše merilo sreče, potem asociacija z naraščanjem dohodkov bledi, vendar kot kaže večina študij nikoli popolnoma ne izgine. Povezava med dohodki in življenjskim zadovoljstvom ni nikoli tako impresivna, zlasti ko jo primerjamo z življenjskim področjem, kot so pozitivni družbeni odnosi ter dobro telesno in duševno stanje.

Bogatenje ne prinese nujno večje sreče, deloma tudi zato, ker ljudje, s katerimi se primerjamo, razporejamo navzgor po lestvici. Če občudujemo bogatejše od nas, nam to sicer lahko služi kot motivacija in nas navdaja z upanjem, vendar nas običajno samo draži in nam jemlje pogum, pa še manj zadovoljni smo s tistim, kar imamo, zlasti če izhajamo iz stališča zavistneža. Razlogi, zakaj bi ljudje radi obogateli, so raznovrstni.

Eden najpogostejših je, da bi radi trošili denar tako, da bi drugi opazili in priznali njihovo bogastvo. 


V družbenem konceptu o bogatenju je potreba po priznanju od nekdaj glavni razlog, zakaj  se ujamemo v past. Človek je vselej hotel narediti vtis na druge. Z novim premoženjem se je pojavila potreba po razkazovanju novo pridobljenega položaja v družbi. Kadar trošimo denar tako, da to vidijo drugi, je to vpadljivo ali statusna potrošnja. Trošenje denarja za dobrine in storitve, ki drugim kažejo naš družbeni položaj.

Prvi, zaloge izbranih dobrin morajo biti omejene. Drugi, potrošnja mora biti opazna. Tretji element trošenja za višji položaj v družbi pa je šibka povezava med ceno in kakovostjo. Če cena zraste in kakovost ostane nespremenjena, ljudje pa še vedno kupujejo izdelek, ga kupujejo izključno zaradi statusa, ki ga prinaša izdelek. Gre za fantastično marketinško zvijačo, na katero padejo skoraj vsi, ki hlepijo po višjem družbenem položaju.

Stvari, ki ljudi zanimajo in jih ljudje  radi kupujejo ali iščejo informacije o njih, včasih kažejo, kako bogati ali uspešni so ti ljudje v primerjavi z drugimi. Imenujemo jih tudi statusne dobrine. Človek, ki kupuje takšne dobrine, zna gojiti posebno željo po razkazovanju svojega položaja v družbi.

Tako smo prišli do konca trga članka. Ne pozabi se naročiti na novice, da ne boš mogel/a zamuditi nobene objave. Se beremo spet čez 4 dni. 

Komentarji