Preveč misli

 Danes bom govorila o tem kako misli zavirajo življenje. Na internetu sem iskala kaj o tem in naletela na zelo zanimiv članek. Naj ti povem, da ga res ni bilo lahko najti, a se mi zdi, da ti bo všeč. 

7 načinov, kako živeti bolj polno življenje


Dejstvo je, da veliko časa preživimo v svojih mislih. Premlevamo o sebi, drugih in svetu. Razmišljamo o preteklih dogodkih in načrtujemo prihodnost. Težava nastane, če smo večji del misli naravnani negativno in črnogledo. Dogodke povezujemo z negativnim izidom, iščemo krivce, morda nas je strah ali pa nas preveva večni pesimizem. Negativne misli igrajo veliko vlogo pri tem, kako kakovostno sploh živimo, saj nam preprečijo, da bi uživali v novih izkušnjah, izničijo osredotočenost na to, kar je pomembno in nenazadnje tudi čustveno izčrpavajo. Zaradi negativnih misli se lahko počutimo tesnobne in depresivne in zdi se nam, da v življenju zares nimamo sreče.

»Negativne misli so prepričanja o sebi, drugih ali svetu, za katera so značilna negativna pričakovanja in zaznavanja, povezana z negativnimi čustvi in vedenjem. Takšna naravnanost škodljivo vpliva na um, saj preprečuje življenjski optimizem.«

A dobra novica je, da z malce vaje lahko zamenjate negativne vzorce razmišljanja s pozitivnim in tako spremenite kakovost življenja nasploh. Predstavljamo sedem učinkovitih načinov, kako zaživeti bolj optimistično in polno.


1. Prepoznajte negativne misli

Morda se sliši nenavadno, a nekateri ljudje pri sebi sploh ne prepoznajo negativizma, saj jih takšna življenjska drža morda spremlja že od malih nog (morda je del družinskih vzorcev) ali pa je oseba postala zagrenjena zaradi težkih življenjskih izkušenj. V prvi vrsti moramo torej pobrskati po sebi in se vprašati, kako gledamo na življenje. Vedno pričakujemo slab izid? Se nam zdi, da vedno premlevamo o negativnih stvareh? Takšnih načinov razmišljanja je veliko, in sicer:

- črno-belo razmišljanje: za takšen način razmišljanja je značilno, da vidimo stvari le v skrajnostih: ali je nekaj dobro ali pa slabo, vmes ne obstaja nič;

- filtriranje: v tem primeru vedno vidimo izključno negativno plat situacije, kljub temu da je veliko pozitivnega;

- katastrofalna pričakovanja: vedno predpostavljamo najhujši možni izid;

- personaliziranje: vedno predpostavljamo, da smo mi krivi za to, da gre nekaj narobe ali da se nekdo obnaša do nas negativno, v resnici pa ima ta oseba samo slab dan in to nima nobene povezave z nami.

2. Izziv negativnega razmišljanja

Vedno, ko se zalotite pri negativnih in popačenih mislih, se vprašajte, zakaj vas je spet zaneslo v negativno stran? Ste imeli od vedno smolo pri odnosih, vas je kdo od pomembnih ljudi močno prizadel, ste se kdaj v življenju soočili z večjim poslovnim porazom? Res je, da nas nekateri dogodki močno čustveno zaznamujejo, a to ne sme pomeniti, da vam odvzamejo zaupanje in vero vase. Ne iščite krivca za slabe izkušnje v sebi in raje razmislite o drugih možnih pozitivnih izidih in razlogih, da se bo nekaj izšlo pozitivno, vam v prid in predvsem tako, kot upate.

3. Preveč presojanja in primerjanja

Vsi venomer presojamo sebe in druge, velikokrat povsem nezavedno. Morda primerjamo sebe ali svoje življenje z življenji tistih, za katere si domišljamo, da imajo popolno življenje, so uspešni, priljubljeni, srečni. V nasprotnem primeru je lahko ravno obratno – vedno omalovažujemo druge, poveličujemo sebe in vidimo v drugih predvsem negativne plati. Na ta način ne moremo vzpostavljati konstruktivnih odnosov, saj se v prvem primeru počutimo manj vredne, v drugem pa večvredne. Pomembno je, da se čim manj ukvarjamo z drugimi in čim več s seboj. Vaše življenje je samo vaše in v njem imate glavno vlogo vi, zato ne usmerjajte energije tja, kjer nima pomena.

4. Ste hvaležni?

Raziskave kažejo, da občutek hvaležnosti močno vpliva tudi na občutek zadovoljstva in sreče v življenju. Ljudje, ki znajo biti hvaležni za vse, kar so doživeli in imajo, se veliko bolj konstruktivno soočajo s stresnimi dogodki ali življenjskimi obdobji. Tudi takrat, ko nam ne gre vse po načrtih, je dobro imeti v mislih stvari, za katere smo lahko hvaležni, pa premalokrat pomislimo nanje. Nekaterim pomaga tudi pisanje dnevnika hvaležnosti, s katerim ozavestimo vse dragocene odnose in dosežke.

5. Osredotočite se na svoje prednosti

Bolj kot se boste oklepali nesrečnih okoliščin, v katerih se morda nahajate, negativnih izkušenj preteklosti in napačnih prepričanj o sebi, težje boste v življenju shajali. Gotovo poznate rek, da je vse v glavi – in to je resnica. Sami smo ’krivci’ za to, kako se počutimo, kako gledamo na svet, kaj v svoje življenje privabljamo. Zato je zelo pomembno, da znamo najti v sebi svetle plati, na katere smo ponosni. S pozitivno usmerjenostjo boste tako v svoje življenje privabljali vse dobro.

6. Če ne zmorete naprej

Včasih nas težje izkušnje iz otroštva tako močno zaznamujejo, da se nenehno vrtimo v krogu padcev, razočaranj, žalosti in neuspeha. V takšnih primerih je veliko bolje poiskati strokovno pomoč, s pomočjo katere postopoma predelamo priučene vzorce in načine vedenja, razmišljanja, čustvovanja. Vse je rešljivo, če se le odločimo, da si želimo zaživeti drugače.

To je bilo za danes vse. Za še več take vsebine se naroči na novice in boš na tekočem! Se beremo spet čez 4 dni!

Komentarji